Red hajerne/Save the Sharks

jul 6

100 millioner hajer hvert år – Sharkwater

Kategori: Andet

Hajer er en kritisk del af vores økosystem og fødekæden i havet, aligevel er vi tæt på at udrydde flere af arterne og fortsætter vi med vores nuværende hastighed at fange dem, vil mange være udryddet i vores levetid.

Freediver with SharkHajer tilhører typen af fisk kaldet Chondrichtyes, der har skelet af brusk istedet for ben som andre fisk. Deres livshistorie (alder, voksehastighed og reproduktion) er også forskellig. Hajer vokser typisk langsomt, er langsomme til at blive kønsmodne og producerer kun få unger. De fleste andre fisk vokser hurtigt, bliver hurtigere end hajer kønsmodne og producerer mange unger.

Deres langsomme reproduktionshastighed betyder at hajer er specielt sårbare over for overfiskeri, dette betyder at det er ekstra vigtigt at haj fiskeri industrien kontrolleres.

De fleste hajer fanges udelukkende for deres finner, store fiskefabrikker lægger kilometerlange liner med kroge ud, der indfanger hajerne, derefter landes hajen på båden og finnerne skæres af, imens hajen stadig er levende kastes den tilbage i havet uden nogen chance for overlevelse, finnens værdi overstiger langt selve hajens kød så de store fiskefabrikker vil ikke spilde dyrebar plads i lasten.

I takt med at den Asiatiske økonomi bliver stærkere, stiger prisen og efterspørgslen for hajfinne suppe, da flere og flere har råd til dette status symbol. Hajfinner kan i tør vægt sælges for over 650 dollars (over 3.000kr) per kilo, det er en årlig multibillion dollar industri. Hajfinnen er tilmed den del af hajen som indeholder den største mængde tungmetaller, med værdier langt over hvad der anses for sundhedsskadeligt.

School of SharksDet er frygteligt at se billeder og film fra disse skibe, men hvis alle blot vender hovedet bort og lader som om det ikke sker, vil der ikke være nogen hjælp til hajerne. Det vigtigste redskab vi har til at redde hajerne som en art er information. Ved at sprede viden og fortståelse for hajerne, kan vi i det mindste forsøge på at stoppe haj fangst for finnerne.

Der er blevet lavet en canadisk dokumentar om dette, “Sharkwater” der har vundet 26 internationale “awards”, den udkommer herhjemme den 11 juli 2008, men vil nok kun findes i meget få biografer rundt omkring bla. Gloria Biograf. Den er dog allerede til salg på DVD fra flere danske netbutikker, hvis man har lovefilm har de den også til leje.

Se Traileren.

(bemærk filmen og denne trailer indeholder klip hvor hajer bliver finnet der er skræmmende at se.)

YouTube-forhåndsvisningsbilledehttp://www.youtube.com/watch?v=ggtxA4wuXzY

Nogle korte fakta om hajer.

Whaleshark

 • Hajer har været på vores planet i over 400 millioner år
 • Der er 375 kendte haj arter
 • Hajer er intelligente og kan trænes
 • 100 millioner hajer dræbes hvert år for deres finner (274.000 om dagen!)
 • Den største haj er hvalhajen, med en gennemsnitslængde på 9 meter – på størrelse med en stor bus
 • Hvalhajer er ikke aggresive. De spiser plankton og små fisk
 • Når en haj mister en tand, vokser en ny frem på dens plads
 • Makohajer og Blåhajer er de hurtigst svømmende hajer
 • Efter hajens finner er skåret af kan der gå fra nogle timer til flere dage før den dør
 • Hajen er en kritisk del af vores økosystem i havetSe om det at lave filmen her(bemærk filmen og denne trailer indeholder klip hvor hajer bliver finnet der er skræmmende at se.YouTube-forhåndsvisningsbilledehttp://www.youtube.com/watch?v=XeETSJ4lWyQ

  Hvis ikke du gør andet, så køb ihvertfald aldrig produkter der indeholder hajfinner, hvis du vil gøre mere så spred budskabet, del dette indlæg med dem du kender via ShareThis knappen herunder, kopier/stjæl teksten til dit eget site, blog, facebook, myspace mm. SharkWater sitet har også information og billeder til skoler der gerne vil undervise om dette. School of Sharks2Se evt. mere information på nogle af disse sider hvis du vil lære mere om hajerne.

  Flere trailere og en længere udgave om filmen kan også hentes fra Sharkwater’s hjemmeside under “download“.

  www.Sharkwater.com

  www.Sharks.org

  www.SavingSharks.com

  www.SharkTrust.org

  www.SharkLife.co.za

  Tak for at du har brugt tid på at læse dette indlæg.

  /Sanne Rasmussen & Sole Viktor

 • jul 19

  Danske avis artikler – hajer trues af fiskeri

  Kategori: Andet

  Haj fanget i fiskenet - kilde: jp.dk

  Jeg prøvede at se hvad der skrives om hajer og hajfiskeri i Danmark, desværre er der ikke den store medieinteresse i at skrive om hajer med mindre det er et haj angreb et eller andet sted i verdenen (dem er der overraskende få af med tanke på nyheden går verdenen rundt når det sker).

  Rent faktisk kommer der flere nyheder om hajer og hajfiskeri, men de Danske aviser tager dem ikke. Jeg søgte både hos BT og Politiken og fandt kun historier om haj der har bidt surfere, haj der bider dreng i et soveværelse (kvalitetsnyhed), pokerhajer, osv. JP.dk havde dog noget at byde på.

  Her er et par af de artikler jeg fandt som var interessante.

  jp.dk – Hajer trues af fiskere

  23 maj 2008 – En artikel der beskriver problemet med overfiskning af hajer, der er langsomme til at reproducere og manglen på lovgivning og fiskerikvoter for hajer.

  Citat fra artiklen; “Der hersker en opfattelse af, at fordi hajer er udbredt over hele verden, så bliver de ikke truede. Men det er forkert, derimod er hajer meget sårbare over for overfiskning, og der er ingen internationale kvoter for hajfagst. Hajer er altså totalt ubeskyttede,” siger formand Sonja Fordham fra IUCNs Shark Specialist Group, SSG.

  jp.dk – Middelhavets hajer er truet
  11 juni 2008 – En artikel om vores hajer i middelhavet som er gået ned med 97 procent i bestanden, primært fordi fiskerne anvender langliner. Langliner anvendes også til at fange hajer og er yderst effektive, en langline kan sagtens fange flere hundrede hajer. Problemet med langliner er at man ikke kan sortere imellem hvad man fisker efter og hajerne sjældent overlever mødet med langlinen.

  Citat fra artiklen; Ud af de 20 større hajarter er der nok materiale til at bestemme, at fem af arterne har haft en nedgang på 97 procent. Det er hammerhajen, rævehajen, blåhajen og to slags makrelhajer.

  – Det vil have en stor indvirkning på økosystemet, fordi store rovfisk er i toppen af fødekæden, siger Francesco Ferretti, der er hovedmand bag rapporten.

  Der findes faktisk hajer i Danmark, de færreste er dog klar over det, da de oftest lever på dybt vand og holder sig langt fra kysterne. Jeg har tilmed fundet flere små historier om en fisker fra esbjerg der levede af at fange hajer med langliner og fik op over 300 hajer på en line på en rigtig god dag. Jeg har dog ikke fundet nogle nuværende fiskere der går efter hajer på nettet.

  /Sole Viktor

  No comments

  Ingen kommentarer

  Lav en kommentar